Jak používám manukový med každý den - tipy lékaře
Miluji ho, protože má tolik zdraví prospěšných látek, chutná výborně a dá se snadno používat každý den. Pokud vás zajímá, proč je manukový med tak silnou superpotravinou, nebo pokud hledáte způsoby, jak ho přidat do své vlastní rutiny, čtěte dál! Podělím se s vámi o některé z hlavních důvodů, proč je manukový med pro vás tak dobrý, a o několik snadných způsobů, jak si ho užívat.
Co je manukový med?
Med se již stovky let používá k léčbě různých onemocnění, i když jeho přínosy a kvalita závisí na druhu použitého medu. Manukový med se může pochlubit spoustou výhod pro váš imunitní systém, zdraví trávicího traktu a dokonce i pro vaši pokožku.
Zlatavé sladidlo v lahvičce ve tvaru medvídka nebo úlu v obchodě s potravinami pravděpodobně znáte a možná si dokonce vzpomenete na svou babičku, která ho míchala s citronovou šťávou a teplou vodou na uklidnění škrábání v krku. Ale ne každý med je stejný - nebo vyrobený ze stejných rostlin, a to je to, co odlišuje manukový med.
Manukový med je med získaný ze včel, které se živí keřem Manuka na Novém Zélandu. Právě keř Manuka a med, který z něj včely vytvářejí, jsou zodpovědné za množství zdraví prospěšných látek, které v tomto lahodném přírodním sladidle najdete.
Jak se manukový med liší od běžného medu?
Manukový med je bohatý na přírodní sloučeninu zvanou methylglyoxal (neboli MGO). Jedná se o organicky se vyskytující sloučeninu, která je zodpovědná za antibakteriální vlastnosti manukového medu. Hodnocení MGO je standardizovaným měřítkem obsahu methylglyoxalu a je ukazatelem kvality a množství, které med obsahuje. V jiných druzích medu se vyskytují velmi malá stopová množství této sloučeniny, ale je jich příliš málo na to, aby měly nějaké prospěšné vlastnosti.
Pro měření síly této prospěšné sloučeniny najdete na každé originální lahvičce medu Manuka Doctor jasné hodnocení, například MGO 80 nebo MGO 125. Mám rád přehledné etikety Manuka Doctor, protože si mohu vybrat z různých hodnocení MGO podle toho, na co ho ten den používám.
Pojďme se na MGO podívat blíže. Podívejte se na svou vlastní sklenici manukového medu Manuka Doctor. Vidíte to velké číslo na přední straně sklenice? To je hodnocení MGO vašeho medu a udává sílu mikrobiální aktivity medu, která je stanovena na základě vědecké chemické analýzy, která zkoumá tři různé chemické markery přirozeně přítomné v medu. Tento proces nám ukazuje úroveň aktivity MGO.
Studie prokázaly, že čím vyšší je úroveň MGO, tím větší je imunitní síla medu a jeho schopnost bojovat s bakteriemi.
Záleží na tom, odkud manukový med pochází
Jako celostní lékař důrazně doporučuji číst etikety se složením, zejména pokud jde o výběr manukového medu. Na některých výrobcích může být na etiketě uvedeno "Manuka", ale pokud nevidíte konkrétní hodnocení, že je balen na Novém Zélandu nebo pečeť ověření třetí stranou, pravděpodobně se díváte na výrobek, kterému chybí enzymy a zdraví podporující vlastnosti pravého manukového medu.
Vybírám si Manuka Doctor, protože je nezávisle certifikován pro aktivitu MGO. Nejprve je testován na Novém Zélandu pomocí vlastního vysoce technického vybavení značky a poté je znovu testován - neméně v nezávislé laboratoři -, když je zabalen a odeslán k nám do Spojených států. To vše zkrátka znamená, že to, co je na etiketě, odpovídá tomu, co je ve sklenici.
Společnost Manuka Doctor může dohledat každou jednotlivou šarži medu až k místu, kde byl vytvořen. To je důležité, protože jako funkční lékařka (a maminka) vím, že čím více rozumíme tomu, odkud naše potraviny pocházejí, tím větší máme možnost rozhodovat se tak, abychom co nejlépe ovlivnili naši výživu, naše rodiny a životní prostředí.
Mých pět oblíbených způsobů použití manukového medu
Ráda vytvářím nové recepty a nápady s funkčními potravinami, jako je manukový med. Je tak všestranný a líbí se mi, že s ním přichází příliv dalších zdraví prospěšných látek.
Manukový med můžete používat podobně jako běžný med, což je jeden z důvodů, proč je tak snadné ho zařadit do běžného života - kdo by neměl rád zdravější sladidlo? Manukový med je však hustší než běžný med, který je při pokojové teplotě dost řídký, takže na to při jeho používání myslete.
Tady je návod, jak využít chuť a zdraví prospěšné vlastnosti manukového medu:
Na cestách v řeckém jogurtu. Každý, kdo mě zná, ví, že miluji rychlé, chutné a bílkovinami nabité snídaně, a pokapat řecký jogurt trochou manukového medu se stalo mým oblíbeným způsobem, jak se ráno posilnit. Zatímco řecký jogurt sám o sobě chutná trochu... no, obyčejně, manukový med mu dodává nádhernou, jemně sladkou chuť. Manukový med také podporuje zdraví střev a probiotika obsažená v řeckém jogurtu - takže je to opravdu dokonalý pár pro zdravou snídani bohatou na bílkoviny.
V salátové zálivce, která je sladká, ale zároveň chutná. Pokud si přečtete složení většiny salátových zálivek zakoupených v obchodě, pravděpodobně v nich najdete umělá sladidla, kukuřičný sirup, hydrogenované oleje a spoustu dalších nežádoucích látek. Zdravá domácí verze s manukovým medem je tak snadná na přípravu a umožňuje mi používat plnohodnotné potravinářské suroviny. Navíc má manukový med ideální strukturu pro dresinky a marinády. Základními složkami každé salátové zálivky jsou tři hlavní věci: Zdravý olej, jako je avokádový nebo olivový, sladidlo, jako je manukový med, a kyselina, jako je jablečný ocet nebo balsamico. Experimentujte a najděte si svůj oblíbený!
Přímo ze lžíce. Já mám po ruce maximálně silný manukový med MGO 625, když ho moje rodina nejvíce potřebuje. Jedna lžička nejen zklidní škrábání v krku, ale také podpoří funkci imunitního systému a zdraví trávicího traktu. Manukový med je skvělý nástroj, který mohu mít v kapse během jakýchkoli imunitních výzev, když moje děti dostanou rýmu nebo v období, kdy se vracíme do školy.
V DIY medové masce na obličej s kurkumou. Tady se manukový med stává opravdu zábavným. Mnoho lidí neví, že manukový med je skvělý na pleť. Pomáhá však udržovat vlhkost a podporuje zdravou mikrobiální rovnováhu na povrchu pokožky. Jednou za pár týdnů smíchám lžičku manukového medu MGO 125 se lžičkou kurkumy a přidám zdravě vymačkanou citronovou šťávu. Smíchám to a nanesu na obličej asi na 15 minut, než opláchnu. Tyto složky pomáhají rozjasnit vzhled pleti a udržují ji hydratovanou - což je potřeba mít po celý rok!
Po pečení zeleniny. Pokud jste maminka, víte, jak kreativní musíte někdy být, aby vaše děti zelenina zaujala. Jedním ze způsobů, jak je u nás doma máme rádi, je (poněkud těžkopádné) pokapání mrkve, řepy nebo máslové dýně po upečení manukovým medem. Manuka med funguje mnohem lépe, aby zvýraznil chutě kořenové zeleniny, než jakýkoli rafinovaný cukr. Ráda ho také používám na pečené sladké brambory, když mám chuť na něco sladkého, ale nechci spoustu přidaných cukrů. Poznámka: prospěšné enzymy a sloučeniny, které jsou zodpovědné za většinu zdraví prospěšných účinků manukového medu, jsou citlivé na teplo. Proto se ujistěte, že ho přidáte až po dokončení vaření.
Jak využijete sklenici manukového medu, abyste získali maximální blahodárné účinky? Stále nacházím nové způsoby, jak funkční potraviny, jako je manukový med, zařadit do svého dne, a všechny své pacienty vyzývám, aby dělali totéž!
Autor:
Dr. Taz Bhatia
Dr. Taz Bhatia je certifikovaný lékař, certifikovaný specialista na výživu a autor bestsellerů. Jako odbornice na integrativní zdraví s více než dvacetiletou klinickou praxí se věnuje podpoře žen při obnově jejich zdraví a pohody.
Náš obchod Vám doporučuje
Manukový med MGO 1000 - 250 g
Manukový med certifikovaný novozélandskou vládou. Obsahuje 1000 MGO mg/kg. MGO (Methylglyoxal) v manukovém medu je považován za jeden z hlavních fak...
sklademna prodejně
Manukový med MGO 100 - 500 g
Velké výhodné 500 g balení. Manukový med o síle 100 MGO. Manukový med od Masnuka Doctor certifikovaný novozélandskou vládou.
sklademna prodejně