Enzosystem
Enzosystem pro lepší zažívání a trávení.
Enzosystem pro lepší zažívání a trávení.
ENZOSYSTÉM – JEHO VÝZNAM A FUNKCE
ENZOsystém je podpůrným prostředkem, který napomáhá při úpravě a zlepšení činnosti trávicího ústrojí. Je velmi efektivní při preventivním užívání, ale zmírňuje rovněž již vzniklé trávicí problémy. Doplňuje nedostatek trávicích enzymů v organismu a doporučuje se těm, kteří si stěžují na poruchy trávení.
ENZOsystém obsahuje trávicí enzymy nejvyšší kvality, které jsou rostlinného původu – získávají se z hub (především Aspergillus oryzae, Aspergillus niger, Saccharomyces cervisiae), bakterií a ječného sladu. Přípravek ENZOsystém obsahuje následující trávicí enzymy:
Maltáza – rozkládá maltózu na glukózu. Cukry se v této jednoduché formě vstřebávají ve dvanácterníku a lačníku prostřednictvím střevních klků do cév. Napomáhá zmírňování alergických reakcí.
Laktáza – štěpí laktózu neboli mléčný cukr na glukózu a galaktózu, což je velmi důležité především pro osoby trpící alergií na laktózu. Může mít rovněž pozitivní vliv v případě osob s křečovitým zánětem tračníku nebo při jiných žaludečních potížích, které jsou vyvolány především konzumací mléčných výrobků.
Proteinázy – jsou enzymy, které štěpí bílkoviny na aminokyseliny a peptidy. Tuto skupinu enzymů vyhledávají především sportovci a starší lidé, kteří mají problémy se vstřebáváním bílkovin. Proteinázy podporují dodávání jistých výživných látek nutných pro tvorbu svalů a regeneraci tkání a posilují také funkci imunitního systému.
Lipáza – štěpí tuky, a proto také ovlivňuje tělesnou hmotnost, podporuje a reguluje správnou činnost cév a žlučníku.
Celuláza – štěpí rostlinná vlákna na menší celky, které obsahují D-glukózu. Podporuje léčbu trávicích potíží, jako např. syndrom špatné absorpce. Jde o velmi důležitý enzym, který je nutné do organismu dodávat z potravy, protože se v těle netvoří.
Invertáza (sacharáza) – štěpí disacharidy na jednoduché cukry, např. sacharózu na glukózu a fruktózu.
Enzymy, které se získávají z houby Aspergillus oryzae, byly podrobeny mnoha zkouškám za účelem objasnění jejich úlohy v rámci udržení správné funkce trávicího systému. Testy provedené na lidech navíc prokázaly, že proteolytické enzymy získávané z této houby mohou mít význam při léčbě zánětlivých stavů a při fibrinolytických terapiích. Tyto enzymy jsou poměrně odolné proti působení vysokých teplot a vykazují aktivitu v širokém rozsahu pH, což je velmi důležité z hlediska problému neutralizace většiny enzymů prostřednictvím žaludečních kyselin. Enzymy získané syntetickou cestou z hub neobsahují žádné plísňové pozůstatky a díky moderní technologii a účinným metodám filtrace jsou zcela bezpečné.
Podle tvrzení Dr. Marka Percivala mohou enzymatické potravinové doplňky podávané před jídlem nebo při jídle podporovat trávení. Dr. Percival v knize „ Nutritional Peads“ uvádí, že většina enzymů není stabilní a v přítomnosti žaludečních kyselin podléhá deaktivaci. Pokud se však enzymy podávají těsně před jídlem, zůstávají některé z nich aktivní, protože jsou „chráněné“ jídlem. Svou aktivitu si zachovávají i v žaludku a přechází do střev, kde usnadňují trávení.
Protože hodnota pH zásadně ovlivňuje aktivitu enzymů, mohou být enzymy získané z houby Aspergillus velmi důležité s